Vloerverwarming versus radiatoren

Warmte-afgiftesystemen

Vloerverwarming, wandverwarming, radiatoren, ...

Het rendement, en dus ook het verbruik, van uw CV installatie wordt mede bepaald door een correcte keuze en selectie van het warmte-afgiftesysteem. Men mag nog het duurste en zuinigste verwarmingstoestel plaatsen. In combinatie met een verkeerd geselecteerd warmte-afgiftesysteem gaat men niet minder verbruiken.

Het is heel belangrijk dat men kiest voor laag temperatuur systemen. Hoe lager de temperatuur van het CV water, hoe lager het verbruik. Bij condenserende ketels moet de temperatuur van het retourwater lager dan 55°C zijn. Bij warmtepompen best 30°C. Vandaar dat in combinatie met een warmtepomp quasi altijd vloerverwarming geplaatst wordt. Maar er zijn nog andere mogelijkheden...

Vloer- en wandverwarming

De standaard...

Tegenwoordig wordt quasi elke nieuwbouw of totaalrenovatie uitgerust met vloerverwarming. Met Begetube als huismerk ben je bij ons aan het correcte adres. 

Alle verschillende systemen zijn mogelijk:

 • Tackersysteem geplaatst op harde PU-platen of gespoten PUR wordt het meest toegepast. Het voordeel is de flexibilteit, de eenvoud en de kostprijs van het systeem. Een nadeel zijn de talloze perforaties in het dampscherm.
 • Noppenplaten staan tweede in de rij. Voorgeprofileerde, al dan niet geïsoleerde, platen worden op de isolatie geplaatst. De leidingen worden vast geklikt tussen de noppen op een pasafstand naar keuze (10 cm, 15 cm, ...). Bij plaatsing op gespoten PUR dient men erop te letten dat deze perfect vlak geschuurd is.

Naast de vele gekende voordelen van vloerverwarming zijn er ook verschillende argumenten om in gebouwen ook wandverwarming te voorzien. Zo mag bij wandverwarming de max. wandtemperatuur oplopen tot 40°C waardoor de afgifte per m² gevoelig hoger ligt dan bij vloerverwarming. Door de uiterst compacte opbouw van het systeem kan wandverwarming overal worden ingezet en bekomen we een snellere opwarming van de ruimte. Bovendien kan wandverwarming de mogelijke tekorten in kamers met vloerverwarming volledig compenseren. 

Jaga DBE systeem ... lage temperatuur radiatoren

Wat is DBE ?

Warmtepompen en zonne-energiesystemen vragen om flink grotere radiatoren, omdat zij werken met zeer lage watertemperaturen van soms niet meer dan 35°C. De Low-H2O radiatoren hoeven echter niet veel groter te zijn, want met Dynamic Boost Effect (DBE) leveren zij twee- tot driemaal meer warmte.

DBE meet voortdurend de kamer- en watertemperatuur en werkt volledig zelfstandig. Gedurende het grootste gedeelte van het stookseizoen is alleen de Low-H2O warmtewisselaar voldoende voor het warmtecomfort. Maar wanneer er een zeer grote warmtevraag is, zoals bij overschakeling van nacht naar dagstand, bij het gaan gebruiken van een niet-verwarmde kamer of bij extreme koude, zal het systeem zichzelf
inschakelen en voor een veel snellere opwarming zorgen. Modulerend volgens de warmtebehoefte, en bijna onhoorbaar. Met de handmatig in te schakelen boost-functie voor versnelde opwarming is het vermogen nog hoger, maar stijgt ook het geluidsniveau. De boost-functie schakelt zichzelf uit na ca. 15 minuten.

Realisaties van Verwarming

Benieuwd hoe we het bij andere klanten deden? Bekijk onze projecten en residentiële projecten van Verwarming

Onze 'hot' -item in de kijker

Daikin VRV IV S-reeks ... VRV techniek voor kleine vermogens

Daikin VRV IV S-reeks ... VRV techniek voor kleine vermogens

Daikin heeft het gamma VRV IV vervolledigd met een S-reeks. Deze outdoor units bevatten dezelfde VRV technieken als hun grote broers maar zijn uiterst compact en daardoor zeer gemakkelijk te plaatsen. Wanneer een klassieke Multi-Split niet toepasbaar is omwille van vermogen of leiding lengte is de S-reeks uiterst geschikt. En ... zeer betaalbaar. De klassieke VRV indoor units met ingebouwde expansie ventielen zijn compatibel maar ook de split en Sky Air units gecombineerd met BS boxen.

Nieuws dat u niet warm of koud laat...

 • Gecertificeerd RESCERT installateur ZONNEBOILER

  BEWIJS VAN VAKBEKWAAMHEID EN EEN MUST OM SUBSIDIES TE KRIJGEN

  U wens zekerheid dat uw investering loont? Kies voor een RESCERT installateur !!!

 • Daikin Perfera vloermodel

  Daikin Perfera vloermodel

  Het nieuwe Daikin Perfera vloermodel op R32 is er. Topkwaliteit en trendy design gecombineerd. Gegarandeerd een voltreffer.

Aspeslagh © 2020

TNT